shirayuki poster

Japanse sake: what's in a name?

In deze blogpost belichten we kort het historisch belang van sake in Japan. En, last but not least, wat is sake nu eigenlijk...?

Japanse sake, ook wel bekend als nihonshu in Japan, is een traditionele alcoholische drank gemaakt van gefermenteerde rijst. De productie ervan verschilt sterk van die van andere gegiste dranken zoals wijn en bier, waarbij het fermentatieproces van sake een unieke stap bevat die 'parallelle fermentatie' wordt genoemd. Deze methode zorgt ervoor dat de omzetting van rijstzetmeel in suikers en de fermentatie van deze suikers naar alcohol gelijktijdig plaatsvinden.

De kwaliteit van sake wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het type rijst dat wordt gebruikt, het water, het klimaat van het productiegebied, en de vaardigheden van de toji (sake-brouwmeester). Er zijn verschillende soorten sake, variërend in smaak, aroma en alcoholpercentage (maar in principe altijd tussen 12% en 16% alc.vol.), van lichte en frisse varianten tot rijke en complexe stijlen.

De Geschiedenis van Sake
De oorsprong van sake gaat terug tot de Yayoi-periode (300 v.Chr. - 300 n.Chr.), toen de rijstcultuur uit China en Korea naar Japan werd gebracht. De vroegste vorm van sake was waarschijnlijk een resultaat van natuurlijke fermentatie, waarbij mensen rijst, water en kōji (een schimmel die enzymen produceert om rijstzetmeel in suikers om te zetten) in houten vaten lieten fermenteren.

Door de eeuwen heen ontwikkelde de productie van sake zich, met de introductie van meer geavanceerde brouwtechnieken in de Nara-periode (710-794) en de Heian-periode (794-1185). Het was tijdens de Heian-periode dat sake een ceremoniële drank werd in het keizerlijke hof en in Shinto-rituelen, een gebruik dat tot op de dag van vandaag voortduurt.

In de Edo-periode (1603-1868) bereikte de sakeproductie een hoogtepunt van verfijning. Technologische vooruitgang en de stabilisatie van de samenleving onder het Tokugawa-shogunaat leidden tot de ontwikkeling van nieuwe brouwtechnieken en de verbetering van de kwaliteit van sake. Sake werd niet alleen gedronken door de samurai en aristocratie, maar ook door het gewone volk, waardoor het een onlosmakelijk deel van de Japanse cultuur werd.

Het oudste sake-merk in Japan is 'Shirayuki' (witte sneeuw). Deze sake wordt sinds 1550 gebrouwen door de familie Konishi in de stad Itami (Hyogo prefectuur). Shirayuki is een verwijzing naar de pure, eeuwige sneeuw op Mount Fuji, Japan's hoogste bergtop. 

Meer weten? Stuur ons een mailtje via info@flexum.be
Proeven? Je vindt een mooie selectie premium Japanse sake op www.landofsake.com of contacteer ons voor een privé-proeverij bij jou thuis!

Kanpai!

Terug naar blog

Reactie plaatsen